Hva du kan lære av et maurangrep i en sveitsisk landsby

News (Nordics)

I mange år har den inntrengende maurarten Tapinoma magnum spredt seg i Sentral- og Nord -Europa. Det er mistanke om at denne arten kom fra fra potteplanter hentet fra Middelhavsregionen. Disse maurene ligner den svart jordmauren Lasius niger, men i motsetning til denne innfødte arten kan T. magnum danne superkolonier i hektarstørrelse med tusenvis av dronninger og millioner av arbeidere.

I en liten landsby med rundt 900 innbyggere nær Basel, Sveits, har T. magnum blitt et stort problem det siste tiåret. Den har kunnet blomstre på grunn av de varme somrene, og denne arten har fordrevet nesten alle innfødte maurarter. Med andre ord ødelegger T. magnum det lokale biologiske mangfoldet.

Denne arten er lett å kjenne igjen. Når man sanker, er det ofte mange flere insekter enn det ville vært med den vanlige svarte jordmauren, som beveger seg i maurstier som noen ganger er opptil 1-2 cm brede. I motsetning til de fleste innfødte maurarter, er det forskjellige størrelser på T. magnum voksne arbeidermaur - små, mellomstore og store med en lengde fra 2-5 mm. Derimot har ikke den europeiske svarte jordmauren denne varianten.

Hvis de for eksempel blir knust, kan T. magnum -maur lukte som harskt smør. Arbeiderne lever mest av sukkerrik avføring fra bladlus ved trofobiose, men kommer også inn i hus på jakt etter mat. Mange fra denne landsbyen nær Basel hadde allerede opplevd dette før.

Denne superkoloniarten vil ikke bli utryddet av innsatsen til individuelle husholdninger som prøver å kontrollere disse skadedyrene i sin egen omkrets og hage.

Mange satellitt reir vil overleve, og de vil bygge opp igjen. En omfattende tilnærming er nødvendig som inkluderer gel-åte, gjenværende insektmiddelsprayer og granulære påføringer. 

Gel åte bør påføres langs maurstier for å nå dronningene og larvene i reirene gjennom trophallaxis. Dette er nøkkelen for kontroll, ettersom noen dronninger ellers ville overlevd og mulig utsatt angrepet til senere.

Et resterende insektmiddel skal sprøytes på trestammer for å forhindre at mauren spiser bladlusene og for å beskytte hjem mot invasjon av maur.
Et oppløselig granulat bør brukes til å behandle satellittreir der de kan identifiseres. Selv om granulat alene ikke løser problemet, kan de bidra til å redusere antall sultne insekter med titusenvis.

For å få tak i dette alvorlige problemet – og kanskje til og med løse det fullstendig – bør alle husstander rapportere T. magnum-observasjoner for å kartlegge angrepet. Etter et grundig inventar bør egnede bekjempelsestiltak planlegges av profesjonelle skadedyrbekjempere som bruker kontakt- og foringsinsektmidler, samt presenteres for innbyggerne ved et informasjonsarrangement. Et prosjekt av denne størrelsen kan ta så lang tid som et år å koordinere.

For mer informasjon, kontakt din lokale Syngenta kontakt.

"BRUK BIOCIDER SIKKERT. LES ALLTID ETIKETT OG PRODUKTINFORMASJON FØR BRUK. KLERAT® og TALON® er et varemerke for et Syngenta Group Company.

© 2021 Syngenta. Alle rettigheter forbeholdt. Tlf: +41 61 323 1111 Faks: +41 61 323 5608 E -post: ppm.eame@syngenta.com Web: www.SyngentaPPM.com/NN