Interessante (og litt skremmende) fakta om kakerlakker

News (Nordics)
Fascinerende kakerlakk

Det er enkelt å skjønne hvorfor kakerlakker har en dårlig anseelse, gitt deres rykte som søppelelskere, sykdomsbærere og faktum at de er blant de eneste artene som mest sannsynlig vil kunne overleve en atomeksplosjon. En nærmere titt på kakerlakkens biologi avslører imidlertid en fascinerende skapning som er i stand til fantastiske bragder. 

Her er fem mindre kjente fakta om dette vanlige skadedyret.

1. Kakerlakker kan leve i en uke uten hodet
Det er en grusom tanke, men hvis man kutter hodet av en kakerlakk, kan den overleve i opptil en uke! Dette er mest fordi kakerlakker puster gjennom små hull i hvert av kroppssegmentene, og er avhengige av klumper av nervevev i stedet for en enkelt hjerne for å utføre grunnleggende bevegelser. Til slutt ville en hodeløs kakerlakk dø av tørst, siden den fortsatt trenger en munn for å kunne drikke.

2. Kakerlakker er super-raske
Vi kjenner situasjonen: det øyeblikket du slår på lyset, bare for å skimte en uklarhet av kakerlakker som løper i forskjellige retninger. Kakerlakker kan løpe opp til hastigheter på 1,5 meter per sekund. Den menneskelige ekvivalenten til dette er rundt 320 km i timen! De kan i tillegg bruke bakbena til å gripe en overflate og svinge kroppene sine under avsatser, noe som gjør dem bedre i stand til å unnslippe rovdyr.

3. Kakerlakker er kannibaler
Når det kommer til mat, spiser kakerlakker nesten hva som helst: frukt, lim, avføring og ja, til og med sin egen nabo. Det handler om å overleve: Kakerlakkpopulasjoner kan vokse så raskt at tilgang til mat minker, dette kan igjen føre til at skapningene snur seg mot hverandre for å overleve. Vanligvis lever de gamle på de unge, og hunner spiser sine egne egg og nymfer, når ingen annen mat er tilgjengelig.

4. Kakerlakker kan utløse astma hos mennesker
Vi vet at kakerlakker sprer sykdommer som salmonella og gastroenteritt, men visste du at de også kan utløse  astmaanfall hos mennesker? Ekskrementer og rusk som kastes av kakerlakker er ikke bare små nok til å pustes inn, men inneholder også et protein som kan utløse astmaanfall hos noen av oss. Hvis man behandler et hus med beboere som er aastmasyke, er det vel verdt å gi dem råd om hvordan de kan holde angrepene i sjakk.

Kort sagt, kakkerakker er skremmende, fascinerende!